Wijnbouwer Oliver Gabel
Wijnbouwer Oliver Gabel

Kom mee naar het hoogste én zonnige wijndorp van de Deutsche Weinstrasse en ontmoet Oliver Gabel van domein Weingut Gabel. Hij maakt er sinds 2014 zeer goede, authentieke wijn: Trouw aan het artisanale productieproces.
Vooruitstrevend in stijl. En sinds 2019 ook met bio-label.

Welkom op domein Weingut Gabel

Gastvrij onthaal van Rianne en Wolfgang Gabel
Domein Weingut Gabel bezocht ik voor het eerst in 2009. En ik herinner me het gastvrij onthaal van Rianne en Wolfgang Gabel, alsof het gisteren was. Belgische vrienden die al jaren in de regio Pfalz woonden, hadden mij aan hen geïntroduceerd. Zoals bij veel Duitse wijnbouwers in die tijd, was hun wijngamma toen nog heel uitgebreid: met wel 20 wijnen in verkoop. En ja, ik zou ze allemaal proeven.

Junge Gabel
Wanneer ik in 2011 opnieuw het domein bezocht, liet Rianne mij niet alleen de wijnen proeven van de recentste oogstjaren. Vol trots zette ze twee flessen op tafel: een Riesling en een Pinot Noir. Het waren die jungen Gabeln, gemaakt door zus Lisa en zoon Oliver. Een volgende Gabel-generatie was bijna klaar om de fakkel over te nemen. Zoon Oliver deed ervaring op bij traditionele wijnbouwers in het Duitse Baden en in Frankrijk in Bourgogne en Bordeaux. Ervaring in de nieuwe wereld-wijnen deed hij op in Zuid-Afrika.

Oliver Gabel : rijzende ster in Duitsland
Sinds 2014 is Oliver verantwoordelijk voor de wijnproductie van Weingut Gabel. De omschakeling naar biologische wijnbouw werd opgestart. In 2019 verwierf Weingut Gabel het bio-label. 8 jaar na de overname, schittert de ster van Oliver intussen aan het firmament van jonge topproducenten in Duitsland. De wijngids Eichelmann lauwerde Oliver recent tot “Aufsteiger des Jahres”. Eichelmann 2022: “Oliver Gabel brilliert in diesem Jahr in allen Bereichen: Sei es beim Riesling, beim Weissburgunder, bei seinen Sekten, Spätburgundern und anderen Rotweinen…”

Waarom ik de wijn van Oliver Gabel promoot

Ik selecteerde dit domein voor jullie, enerzijds omdat deze kwaliteitswijnen gemaakt worden met referentiedruiven uit Pfalz. Anderzijds voor het uniek historisch verhaal van dit wijndomein: een authentieke afspiegeling van de geschiedenis van de Duitse wijnbouw.

Bijzonder stukje geschiedenis sinds 1655
De 30-jarige oorlog (1618-1648), met veldslagen tussen reformistische en katholieke vorstenhuizen op Duits grondgebied, was nefast voor de wijnbouw en de Duitse economie in het algemeen. Na de oorlog was Pfalz zo goed als leeggelopen en immigratie een noodzaak om de landbouw opnieuw leven in te blazen. Bij deze immigranten waren ook veel landbouwers uit Tirol.

Eén van hen was Caspar Gabel. Hij startte het wijndomein op in Herxheim am Berg in 1655. Sindsdien bleef het wijngoed ononderbroken in familiebezit. Oliver Gabel behoort tot de 13de generatie die het domein van 21 ha leidt.

Herxheim am Berg op zonnige hoogte: een ideaal mesoklimaat 
Herxheim am Berg is het hoogst gelegen wijndorp van de Deutsche Weinstrasse. De zuidelijk georiënteerde heuvels waartegen de wijngaarden leunen, genieten van een ideaal mesoklimaat. De druiven rijpen optimaal dankzij de vele zonuren, in combinatie met een verkoelende wind die van over Pfälzerwald tot over de wijngaarden waait. De bodem bestaat hoofdzakelijk uit kalksteen, vermengd met leem of klei.

Foto’s: © Andreas Durst – medienagenten.de

5 redenen om voor Weingut Gabel te kiezen

Waarom ik zo enthousiast ben over dit wijnhuis?

Bio

Een gezonde leefomgeving en biodiversiteit zijn belangrijk in de visie van het domein. De omschakeling naar biologische wijnbouw werd enkele jaren geleden ingezet. Vanaf het oogstjaar 2019 mogen de wijnen het bio-label dragen.

Eigen stijl

Oliver is vooruitstrevend om zijn eigen stijl van wijnen te maken, maar hij blijft trouw aan de artisanale productiemethodes.

Natuurlijke fermentatie

De fermentatie gebeurt nog voor een groot deel in grote houten foeders of in open gistkuipen, op basis van gist die van nature aanwezig is in de wijnmakerij.

Handwerk

Hier betekent wijnbouw nog handwerk en verbondenheid met bodem en plant. De druiven worden zorgvuldig manueel geoogst.

Respect voor de roots

De roots worden gerespecteerd. Als eerbetoon aan hun Tiroolse afkomst, levert het domein elk jaar Lagrein op basis van de Oostenrijkse druif die nu in hun wijngaarden groeit.

Assortiment van Weingut Gabel

Gutsweine
Wijn met een duidelijke signatuur die het karakter van de regio weergeven. Levendig, fris en fruitig.Traditions Weine
Wijn van klassieke druivenvariëteiten en zorgvuldig gevinifieerd in traditionele houten foeders waarvan sommige bijna 100 jaar oud.

Notice: Trying to get property 'taxonomy' of non-object in /data/sites/web/duurzaamwijndrinkenbe/www/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/woocommerce/classes/products-renderer.php on line 173
Lagenweine

Droge wijn van handgeplukte druiven, afkomstig van één wijngaard, met bewaarpotentieel en opgevoed deels in traditionele houten foeders, deels in barriques.


Notice: Trying to get property 'taxonomy' of non-object in /data/sites/web/duurzaamwijndrinkenbe/www/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/woocommerce/classes/products-renderer.php on line 173

Weingut Gabel beleven