Over #DWD

Op Duurzaamwijndrinken.be (#DWD) kom je alles te weten over duurzame kwaliteitswijnen van Europa. Laat je inspireren door de avonturen van sommelier en wijnhandelaar Dries, koop kwaliteitswijn rechtstreeks bij wijnbouwers en schrijf je in voor een educatieve wijndegustatie. Santé!

Op Duurzaamwijndrinken.be (#DWD) kom je alles te weten over duurzame kwaliteitswijnen van Europa. Laat je inspireren door de avonturen van sommelier Dries, koop kwaliteitswijn rechtstreeks bij wijnbouwers en schrijf je in voor een educatieve wijndegustatie. Santé!

Ontstaan

Duurzaamwijndrinken.be ontstond tijdens één van de vele gesprekken op bezoek bij wijnbouwers, die overtuigd zijn van de schadelijke impact van conventionele wijnbouw op onze gezondheid en die van hun wijngaard. Een duurzame leefomgeving is noodzakelijk voor de toekomst van hun  familiebedrijf. Duurzaamwijndrinken.be is een persoonijk project naast een voltijdse functie. Het is mijn bijdrage om familiale wijnbouwers te promoten, die extra inspanningen leveren tegen klimaatopwarming en voor een gezondere leefwereld. Om de CO2-uitstoot minimaal te houden, promoot ik bewust enkel Europese wijnbouwers.

Duurzaam?

Duurzame wijn overkoepelt milieuvriendelijke landbouwmethodes -om druiven te telen- en al even milieuvriendelijke regelgeving tijdens het vinificatieproces -om wijn te maken: dat gaat van lutte raisonnée, naar geïntegreerde landbouw tot biologische en biodynamische landbouw.

De duurzame methodes en regelgeving zijn zeer verschillend van de conventionele. Wijn op duurzame wijze maken, is beter voor (het leven in) de wijngaard, beter voor de biodiversiteit en beter voor wie ervan geniet. Duurzaam is een kwaliteitslabel op zich.

Meer weten over de verschillende methodes en normen? Ontdek onze lexicon.

Uiteraard vragen alle duurzame methodes om een ‘algemene duurzame aanpak’ zoals het behoud van energie en water, lagere emissies, afvalmanagement, hergebruik van verpakkingen, een fair loon voor werknemers, welzijn en gezondheid van de werknemers, en een sociale verantwoordelijkheid voor de gemeenschap.

Duurzaam?

Duurzame wijn overkoepelt milieuvriendelijke landbouwmethodes -om druiven te telen- en al even milieuvriendelijke regelgeving tijdens het vinificatieproces -om wijn te maken: dat gaat van lutte raisonnée, naar geïntegreerde landbouw tot biologische en biodynamische landbouw.

De duurzame methodes en regelgeving zijn zeer verschillend van de conventionele. Wijn op duurzame wijze maken, is beter voor (het leven in) de wijngaard, beter voor de biodiversiteit en beter voor wie ervan geniet. Duurzaam is een kwaliteitslabel op zich.

Meer weten over de verschillende methodes en normen? Ontdek onze lexicon.

Uiteraard vragen alle duurzame methodes om een ‘algemene duurzame aanpak’ zoals het behoud van energie en water, lagere emissies, afvalmanagement, hergebruik van verpakkingen, een fair loon voor werknemers, welzijn en gezondheid van de werknemers, en een sociale verantwoordelijkheid voor de gemeenschap.

Kwaliteit

Kwalitatieve analyse bij bezoek

Ik promoot enkel wijn van wijnbouwers die ik persoonlijk bezocht heb en die een positieve beoordeling kregen na: 

  1. interview met de wijnbouwer,
  2. certificaten en duurzaamheidslabels,
  3. bezoek aan de wijngaard,
  4. bezoek productiefaciliteiten van het bedrijf,
  5. degustatie van het assortiment.

Organoleptische analyse

Alle wijnen in onze webshop werden geproefd en goedgekeurd door een wisselende jury van minstens 3 sommeliers, waaronder mezelf.

Herkomst, het kwaliteits- en duurzaamheidslabel, de landbouwmethode, regelgeving van appellatie en productieproces…

… geven je meer inzicht in de manier waarop de wijn gemaakt werd en welke eindkwaliteit je mag verwachten.

Zie je door de verschillende labels (waarvan het ene al meer over marketing dan kwaliteit gaat), de complexe regelgeving en de vakterminologie, de bomen het bos niet meer?

Lees onze lexicon voor een handig overzicht. Of kom binnenkort naar een educatieve wijndegustatie.

Missie, visie en doelstellingen

Fairtrade, duurzaamheid, respect voor gezondheid, milieu en biodiversiteit zijn actueel en winnen aan belang voor de consument. Bedrijven en particulieren zijn nog nooit zo bewust op zoek naar kwaliteitsproducten met een minimale impact op onze natuur, als nu. 

“Wie is de wijnbouwer? Is het een familiebedrijf, of een corporate? Volgens welke  landbouwmethodes wordt er in de wijngaard gewerkt? Wat is de impact op het milieu tijdens het productieproces of het transport?” Dat zijn terechte vragen waarop je als kritische consument een eerlijk antwoord verdient.

Missie

Duurzaamwijndrinken.be is een persoonlijk project naast een voltijdse functie. Het is mijn bijdrage om Europese familiale wijnbouwers te promoten, die extra inspanningen leveren tegen klimaatopwarming en voor een gezondere leefwereld.

Visie

Duurzame wijn kiezen is een bewuste keuze.

Meer zorg en tijd

Of biologische wijn minder goed zou smaken dan wijn geproduceerd volgens conventionele methode? Dat is een fabel. Want, hoe minder schadelijke stoffen een wijnbouwer beslist te gebruiken, hoe beter hij het groeiproces moet opvolgen, wil hij gezonde druiven kunnen oogsten en rendabel blijven. Geen schadelijke stoffen gebruiken, vraagt nu eenmaal meer zorg en tijd in de wijngaard. En meer zorg en tijd levert net een betere kwaliteit op. 

Garantie op respect

Duurzame wijn maken is arbeidsintensiever: de wijnbouwer staat meer in de wijngaard én dichter bij zijn vinificatieproces. Die toegevoegde waarde zit verrekend in de prijs. Zie het als een garantie van respect voor de gezondheid van mens en milieu.

Europese wijnbouwers

Transport over zee met grote containerschepen is enorm vervuilend. Bovendien vaart een groot deel van de handelsvloot in de wereld onder goedkope vlag. Als consument heb je geen transparantie over de rechten van de bemanning aan boord van deze schepen, of ze gevrijwaard zijn, noch over de verloning van de zeelieden. Niet overtuigd? Bekijk de confronterende documentaire 'Sea Blind’ van klimaatjournaliste Bernice Notenboom.

Meer zorg en tijd

Of biologische wijn minder goed zou smaken dan wijn geproduceerd volgens conventionele methode? Dat is een fabel. Want, hoe minder schadelijke stoffen een wijnbouwer beslist te gebruiken, hoe beter hij het groeiproces moet opvolgen, wil hij gezonde druiven kunnen oogsten en rendabel blijven. Geen schadelijke stoffen gebruiken, vraagt nu eenmaal meer zorg en tijd in de wijngaard. En meer zorg en tijd levert net een betere kwaliteit op. 

Garantie op respect

Duurzame wijn maken is arbeidsintensiever: de wijnbouwer staat meer in de wijngaard én dichter bij zijn vinificatieproces. Die toegevoegde waarde zit verrekend in de prijs. Zie het als een garantie van respect voor de gezondheid van mens en milieu.

Europese wijnbouwers

Transport over zee met grote containerschepen is enorm vervuilend. Bovendien vaart een groot deel van de handelsvloot in de wereld onder goedkope vlag. Als consument heb je geen transparantie over de rechten van de bemanning aan boord van deze schepen, of ze gevrijwaard zijn, noch over de verloning van de zeelieden. Niet overtuigd? Bekijk de confronterende documentaire 'Sea Blind’ van klimaatjournaliste Bernice Notenboom.
Doelstellingen

Kwaliteit leren, proeven en winkelen.

Reizen in je zetel

Met mijn blog wijs ik je de weg doorheen verschillende wijnlanden en wijnregio’s, stel ik je voor aan wijnbouwers en krijg je een handige lexicon voor meer inzicht in de duurzame landbouwmethodes en regelgeving tijdens het vinificatieproces.

Samen proeven

Wil je nog meer bijleren en echt proeven? Dan nodig ik je graag uit op onze events, zoals de verschillende educatieve wijndegustaties, wine & food-pairing events en bedrijfsevents. Hoe meer je over wijn weet, hoe beter je kan kiezen. 

Kwaliteit in je winkelkar

Koop je bij duurzaamwijndrinken.be, dan sta je achter:
kwaliteit voor een eerlijke prijs
het engagement voor mens en milieu
mijn ambitie om kleine en middelgrote wijnbouwers merkbekendheid te geven in België.

Reizen in je zetel

Met mijn blog wijs ik je de weg doorheen verschillende wijnlanden en wijnregio’s, stel ik je voor aan wijnbouwers en krijg je een handige lexicon voor meer inzicht in de duurzame landbouwmethodes en regelgeving tijdens het vinificatieproces.

Samen proeven

Wil je nog meer bijleren en echt proeven? Dan nodig ik je graag uit op onze events, zoals de verschillende educatieve wijndegustaties, wine & food-pairing events en bedrijfsevents. Hoe meer je over wijn weet, hoe beter je kan kiezen. 

Kwaliteit in je winkelkar

Koop je bij duurzaamwijndrinken.be, dan sta je achter:
kwaliteit voor een eerlijke prijs
het engagement voor mens en milieu
mijn ambitie om kleine en middelgrote wijnbouwers merkbekendheid te geven in België.
Mijn duurzame bijdragen

Wat doet #DWD, naast het samenwerken met duurzame wijnbouwers, om de verkoop duurzaam te houden?

Duurzame verpakking

De verpakking waarin onze wijnen verzonden worden zijn duurzaam geproduceerd. Hiervoor werkt #DWD samen met BioPack.

2x per week verzending

We verzenden onze wijnen tweemaal per week. Hiermee vermijden we kleine verzendingen en kunnen we de uitstoot beperken.