Pfalz

Wie Duitsland wil ontdekken als wijnland, begint het best in Pfalz.

Pfalz is bekend om zijn Deutsche Weinstrasse, de grootste en bekendste toeristische wijnroute van Duitsland. Die slingert wel 85 km door de wijngaarden en verbindt zo alle 130 wijndorpen. Langs de grens tussen Frankrijk en Duitsland, was deze streek vaak het slagveld waarop historische grootmachten hun oorlog voerden. Ruïnes van kastelen en versterkingen getuigen vandaag als toeristische bezienswaardigheden.

  • Met 25.500 ha wijngaard is Pfalz het tweede grootste Anbaugebiet of wijnregio van Duitsland. In opbrengst staat het op nummer één.
  • Er zijn ongeveer 300 particuliere wijnbouwers actief.
  • Het Anbaugebiet telt twee Bereiche of districten: Mittelhaardt-Deutsche Weinstrasse en Südliche Weinstrasse.

Ligging

Pfalz ligt tussen 49° 38’ NB en 49° 11’ NB. Dat is net dezelfde breedteligging als de Champagne-regio.

Pfalz proeven

In Pfalz kan je wijn proeven van alle klassieke Duitse referentiedruiven. Maar samen met het Mosel Anbaugebiet, is Pfalz hét wijngebied met de grootste aanplant van riesling in Duitsland: ‘de koning van de witte wijnen’. 

En dan zitten er nog twee witte wijnen in de lift: grauburgunder en weissburgunder. Als je die niet proeft, zou je de lokale wijnboeren echt onrecht aandoen. Daarnaast kan je ook voortreffelijke wijn proeven van de vier witte druivensoorten müller-thurgau, silvaner, gewürztraminer en scheurebe.  

Ook rood? Zeker weten. De laatste decennia is Duitse rode wijn zelfs in opmars. Ondertussen is Pfalz de grootste wijnregio voor rode wijn van het land. Een prominente rol is weggelegd voor de blauwe druivensoorten dornfelder en de spätburgunder, die je rode wijn een verrassende complexiteit geven. Als je de kans krijgt, absoluut proeven.

Pfalz beleven

Andere Duitse wijnregio's