Valle d'Aosta

Welkom in de hoogst (1200 m) gelegen wijngaarden van Europa. Valle d’Aosta grenst aan Frankrijk en Zwitserland, aan de voet van de Mont Blanc en kent adembenemende landschappen.

Van alle 20 Italiaanse wijnregio’s is deze de kleinste, maar met 3 miljoen bezoekers per jaar niet minder populair: In de winter naar het skiparadijs, in de zomer naar de oude Romeinse hoofdstad Aosta, in 25 v. Chr. door keizer Augustus gesticht. Daar zie je nu nog boeiende restanten van, zoals de stadsmuren en -poorten, het forum en amfitheater. Ook is Aosta dé stopplaats op weg naar naar Piemonte, Liguria enToscane.

  • In tegenstelling tot de meeste Italiaanse wijnregio’s, met mediterraan klimaat, heerst hier een continentaal klimaat: De winters zijn koud, de zomers droog en warm, en er is een groot temperatuurverschil tussen dag en nacht.
  • Met iets meer dan 300 ha wijngaard produceert Aosta amper 0,04% van de totale Italiaanse wijnproductie. Om je een idee te geven: in 2018 telden we in België 383 ha wijngaard.
  • Er zijn zes coöperatieve wijnproducenten en ongeveer 40 wijnbouwbedrijven.
  • Typisch zijn de kleine wijngaarden, fragmentarisch verspreid doorheen de vallei.
  • Regelgeving DOC Valle d’Aosta sinds 1985

In Valle d’Aosta wordt zo’n 70% van de wijn alleen lokaal geconsumeerd, waarbij de horeca van groot belang is als afzetmarkt voor de wijnbouwers. Amper 15% wordt verkocht op de interne Italiaanse markt. Nog een kleine 15% is bestemd voor export. Dat maakt zo’n 70% onbekend en onbemind. Daar wil ik iets aan doen.

Ligging

De rivier Dora Baltea vormt de centrale ader van de vallei. Hier bevinden de drie gebieden Basse Valle, Media Valle en Alta Valle. Bassa Valle ligt op 400 m, het belangrijkste gebied Media Valle op 600m en Alta Valle op 1000m boven de zeespiegel. De meeste wijngaarden situeren zich op de linkeroever van de rivier.

1 Dora Baltea

Valle d'Aosta proeven

In Alta Valle, waar het klimaat grillig is en het weer snel kan omslaan, wordt bijna uitsluitend witte wijn gemaakt van de prié blanc-druif. Een druif met een korte vegetatieve cyclus: Deze druif ontsnapt aan de voorjaarsvorst, want komt pas uit in de late lente en wordt dankzij het snelle rijpingsproces al voor de eerste sneeuwval geoogst. Bassa Valle wordt gekenmerkt door uiterst kleine percelen, tegen steile hellingen en rotswanden. Wijnteelt is hier zeer arbeidsintensief en kleinschalig.
Media Valle is het kloppend hart van de wijnbouw in Valle d’Aosta. Hier schitteren de kwaliteitsproducenten, met wit en rood.

In Valle d’Aosta laat de regelgeving van de appellatie DOC 38 druivenrassen toe. Rode wijn is dominant (75%). De blauwe referentiedruiven zijn petit rouge, fumin, tourrette, pinot noir, cornalin, gamay en nebbiolo. 

Maar er worden ook schitterende witte wijnen gemaakt, van zowel autochtone als internationale rassen met duidelijk Franse en Zwitserse invloed.

De witte referentiedruiven zijn prié blanc, petite arvine, müller-thurgau, chardonnay en pinot gris.

Valle d’Aosta blijft een pracht van een regio. Wetenschappers zoeken nog steeds naar de weg, die Hannibal met zijn olifanten overstak in de Alpen. Laat ze maar zoeken, ik verkies de doorsteek via de Valle d’Aosta.

Italiaanse wijnregio's