Piemonte

Piemonte hoort, samen met regio Toscane, tot pronkstuk van de Italiaanse wijncultuur. 

De Piemontese Barolo kan je de koning van de rode wijnen in Italië noemen. Samen met Barbaresco en Brunello di Montalcino uit Toscane, spelen zij zonder moeite de hoofdact, waar de rest enkel met ontzag naar kan lonken.

Piemonte heeft naast topwijnen nog veel meer te bieden, ook minder bekende juweeltjes die ik jullie graag wil laten ontdekken. Zo ligt het epicentrum van de mondiale slow food-beweging in Bra. De hoofdstad van de witte truffel, of het witte goud, is Alba. Elk jaar start er het truffelfestival in begin oktober. En sinds Napoleon, vind je de beste gianduja (chocolade met hazelnoten) in Torino, de hoofdstad van de regio.

Piemonte is het mekka van het culinaire genot. Alleen al in een straal van 20 km rond Alba vind je 19 Michelin-restaurants met 1 of meer sterren. Maar lekker eten hoeft er niet duur te zijn. De lat ligt er hoog, dus de rijke lokale keuken en dito wijnkelder laat zich ook aan democratische prijzen proeven.

  • Piemonte heeft een continentaal klimaat: koude winters, warme zomers, en een lange milde herfst.
  • De Menzione Geografica Aggiuntive of MGA’s in Barolo en Barbaresco, vergelijkbaar met de cru’s van Bourgogne, zijn zeer belangrijk geworden. Per MGA of afgebakend gebied, zijn er verschillende wijnboeren die een stukje van de kleine wijngaard bezitten en bewerken.
  • De beste Piemontese wijngaarden vind je op heuvels tussen 250 en 550 m hoog.

Ligging

  • Helemaal in het noorden van Italië, ligt ‘voet van de berg’ Piemonte, aan voet van de Alpen.
  • In het westen grenst het aan Frankrijk, in het noorden aan Zwitserland en in het zuidoosten van de regio ligt de Po-vlakte.
  • De belangrijkste rivieren zijn de Po, met de rijstvelden en de grote bijrivier Tanaro, die door Alba loopt. 
  • De drie belangrijkste provincies voor wijnbouw zijn Asti, Cuneo en Alessandria.
  • Op 45°NB, ter hoogte van het Franse Bordeaux.

1 Po
2 Tarano

Piemonte proeven

De wereldberoemde rode appellaties Barolo en Barbaresco en mousserende witte Asti zijn Piemontese iconen aan het firmament van de Italiaanse wijn-sterrenhemel.

  • Piemontese aanplant bestaat uit 30% wit en 70% rood
  • Er zijn wel 17 (!) appellaties met DOCG kwaliteitslabel en 42 (!) appellaties die het DOC kwaliteitslabel kregen. Geen enkele andere regio in Italië kan daar aan tippen. (IGP kwaliteitslabel wordt niet erkend in Piemonte.)
  • Rode referentiedruiven zijn: nebbiolo, barbera en dolcetto.
  • Witte referentiedruiven zijn: moscato, arneis, cortese en favorita.

Piemonte beleven

Italiaanse wijnregio's