Toscane

Cultwijnen proeven, in combinatie met een uitstap naar de kust of parels van historische steden? Breng dan een bezoek aan Toscane.

Firenze en Siena in Toscane, dat zijn twee kunststeden die elke wereldburger minstens √©√©n keer in zijn leven gezien moet hebben. De Piazza del Duomo, het Uffizi museum en de Ponte Vecchio zijn maar een greep uit de vele bezienswaardigheden die je niet mag missen bij een bezoek aan Firenze. En Siena, dat bekijk je vanuit de 88 m hoge Torre del Mangia. Je moet er wel de beklimming naar de klokketoren van 400 trappen voor overhebben. Maar nergens krijg je een beter uitzicht over de Piazza del Campo, het mooiste stadsplein van Europa.

Van de Ponte Vecchio in Firenze tot de Piazza del Campo in Siena is het amper 80 km rijden. Een afstand die je in een uurtje kan overbruggen. Doe dit zeker niet, want anders mis je Chianti, √©√©n van de mooiste wijnregio‚Äôs van Itali√ę tussen Firenze en Siena. Laat je charmeren door het idyllisch Toscaans landschap met olijfbomen, cipressen en middeleeuwse dorpen zoals Greve, Radda, Gaiole en Panzano. De wijngaarden liggen zuidwest en zuid geori√ęnteerd op de heuvels, op een hoogte die varieert tussen 250 en 450 m.

Siena is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en misschien wel de mooiste stad van Toscane. Je hebt zeker een dag nodig om de stad te beleven. De Italiaanse mode zal je uitdagen: je kan er eindeloos merkkledij, lederen handtassen en schoenen shoppen. En dan zijn er nog die aantrekkelijke winkels met typische streekspecialiteiten. Te veel verleiding voor een normaal mens om te weerstaan. San Gimignano, het stadje met de 14 middeleeuwse torens, is de andere toeristische trekpleister in de provincie Siena.

Als wijnliefhebber ben je na een bezoek aan Chianti en San Gimignano, nog maar halfweg op ontdekkingstocht door Toscane. Een passage in Montepulciano en Montalcino, maar ook een bezoek aan Bolgheri, in het zuidwesten van Toscane, is een must. Montepulciano ligt op √©√©n van de hoogste Toscaanse heuvels, niet ver van Montalcino. Een bezoek aan deze iconische wijnstadjes doe je gemakkelijk op √©√©n dag. Bolgheri is de regio van de cultwijnen Super Tuscans. Deze kleine wijnregio bezoek je in de provincie Livorno aan de kust, goed te combineren met een strandvakantie.

 • Toscane heeft een divers klimaat: mediterraan in de kustgebieden, eerder continentaal in de heuvels van Chianti en warm continentaal in het zuidelijk binnenland van Toscane.
 • De meest gereputeerde appellaties in Toscane voor rood zijn Chianti Classico Riserva, Brunello di Montalcino, Vino Nobile di Montepulciano en Bolgheri. In wit Vernaccia di San Gimignano.

Ligging

 • In het centrum van Itali√ę, aan de Tyrreense zee.
 • In het noordwesten grenst¬†Toscane¬†aan¬†Liguria, in het noorden aan¬†Emilia Romagna¬†en in het zuiden aan¬†Lazio. Het¬†Lago Trasimeno¬†in het zuidoosten vormt de grens met¬†Umbria.
 • De belangrijkste rivieren zijn de¬†Arno¬†in het noorden en de¬†Ombrone¬†in het zuiden.
 • De drie belangrijkste provincies voor wijnbouw zijn¬†Firenze,¬†Siena¬†en¬†Livorno.
 • Tussen 43,1 en 43,4¬įNB, ter hoogte van het Franse¬†Narbonne.

1 Arno
2 Ombrone

Toscane proeven

Vino Nobile di Montepulciano, Brunello di Montalcino en¬†Chianti Classico Riserva¬†zijn de authentieke toppers in rood. Chianti en Bolgheri waren rebel in de jaren ‚Äė70 met hun aanplant van Franse druivenrassen. Ondertussen zijn hun¬†Super Tuscans¬†uitgegroeid tot echte cultwijnen.

 • Toscaanse aanplant bestaat uit 30% wit en 70% rood
 • Er zijn 11 appellaties met¬†DOCG¬†kwaliteitslabel, waarvan 1 witte.
 • In Toscane is het¬†IGP¬†kwaliteitslabel belangrijk. Veel topdomeinen verkiezen dit label op de strikte voorwaarden van het¬†DOCG¬†kwaliteitslabel, om kwaliteitswijn te maken volgens hun individuele inzichten qua gebruikte druivenrassen of productieprocessen. Het begon allemaal met de¬†Super Tuscans¬†die begin de jaren ‚Äė70 opgang maakten in¬†Chianti.
 • Rode referentiedruiven zijn:¬†sangiovese, cabernet sauvignon, merlot cabernet franc¬†en¬†syrah.
 • Witte referentiedruiven zijn:¬†trebbiano toscano, vernaccia.

Italiaanse wijnregio's