Wijnbouwer Michele Braganti van domein Monteraponi
Wijnbouwer Michele Braganti van domein Monteraponi
Op naar Azienda Agricola Monteraponi, waar Baron Ugo na 1000 jaar nog springlevend is. Je proeft er de zon in de rosato, schitterende Chianti’s en andere wijn met adellijke allures.

Verborgen vallei in Toscane

In het hart van de Chianti, op 4 km van het stadje Radda, ligt Monteraponi. Bereikbaar via een verharde grintweg, verscholen tussen de bomen. Wanneer ik de laatste bocht neem en zicht krijg op de azienda, is het alsof ik een verborgen vallei betreed.

Imponerend wijds uitzicht
Van zodra ik uit mijn wagen stap, hoor ik alleen nog vogels fluiten en het geruis van een stevige, warme bries door de bomen. Ik word verwend met een imponerend wijds uitzicht over een diep ingesneden vallei. Aan één kant zie ik de wijngaarden op de helling. Alsof ze één voor één door een kunstenaar uitgebeiteld zijn in de omringende bossen.

Alessandra en Michele
Wanneer Alessandra Deiana, de vrouw naast wijnbouwer Michele Braganti, me wil begroeten, glipt hun jonge jachthond tussen ons door. Het teefje vindt het super om zich niet onmiddellijk te laten vangen, waardoor we met vertraging onze kennismaking aanvatten.

Waarom ik de wijnen van Monteraponi promoot

Ik selecteerde dit domein voor jullie, enerzijds omdat deze kwaliteitswijnen gemaakt worden met referentiedruiven uit Toscane. Maar ook omdat de geschiedenis deze wijnen op smaak brengt. Het was Baron Ugo, gouverneur van Toscane in de 11e eeuw, die destijds opdracht gaf het dorpje Monteraponi te bouwen. De wijnkelder(s) waar de wijn vandaag rijpt/rust, dateert nog van toen.

Certified Organic Monteraponi Winery
Michele staat, zoals het een echte wijnbouwer behoort, in de wijngaarden. Alessandra doet de verkoop, met kennis van zaken. Ze is doctor in de agronomie en heeft een master in ecologische, biologische en biodynamische agricultuur. Een perfecte combinatie die garant staat voor het duurzaam succes van de Certified Organic Monteraponi Winery.

Geproefd en goedgekeurd
Monteraponi produceert 1 witte wijn, 1 rosé, 4 rode wijnen een vin santo of dessertwijn. Daarvan proefde ik de rosé Rosato IGT Colli della Toscana Centrale en 3 Chianti-wijnen: een Chianti Classico DOCG van 2017, Il Campitello Chianti Classico Riserva DOCG van 2016 en de Toscana IGT Baron’Ugo van 2015.

Zomerse rosé, gemaakt zoals rood
De Rosato wil ik in voorraad hebben voor de tapas op mijn zomers terras. Het is intens roze fonkelende wijn met een fruitige en geconcentreerde smaak, dankzij het productieproces: in het begin net zoals rode wijn gemaakt wordt. Maar dan, kort na de start van de maceratie of schilweking, laat men een deel van het sap weglopen uit het vat (volgens methode saignée).

Kristalhelder en robijnrood
Bijzonder is dat de rode Chianti’s en de Baron’Ugo kristalhelder zijn, zonder dat ze gefilterd worden. Hoe dat kan? Na de fermentatie in betonnen cuves, rijpt de wijn nog op het vat. Daarna gebeurt het bottelen via overheveling, en zo blijven de restdeeltjes op de bodem. Ook de intens robijnrode kleur is opvallend, dat komt ongetwijfeld door de lange maceratie van 45 dagen. (Voor lichte fruitige wijn tel je zo’n 5 à 10 dagen).

Elegant of krachtig
Bij beide Chianti’s neem ik rood fruit waar. Bij de Classico ook frambozen en witte peper. Het is een elegante wijn, die weelderig aanvoelt in de mond, met rijpe tannines en verfijnde zuren. Past perfect bij Italiaanse gerechten met verse tomaten en basilicum. Nu is het de beurt aan Il Capitello. Al in de eerste aanzet proefde ik een krachtige en kruidige wijn vol rood fruit, met lange afdronk. Nu al lekker en als hij nog wat langer mag rusten, gegarandeerd een delicieuze toekomst.

Jonge wijn met oude klasse
Baron’Ugo rijpt 36 maanden op grote vaten van Franse eik uit Allier en Slavonische eik, gemaakt in Oostenrijk. Daarna rust de wijn nog 1 maand in betonnen cuves en 5 maanden in de fles, vooraleer hij op de markt komt. Een piepjonge wijn met heel veel kracht, potentieel en een lange afdronk. Toch was de wijn al verrukkelijk, met een intens boeket van viooltjes, rood fruit en rijpe kersen. Een wijn met adellijke allures, waarop Baron Ugo terecht trots zou zijn. garandeerd een delicieuze toekomst.

5 redenen om voor Monteraponi te kiezen

Waarom ik zo enthousiast ben over dit wijnhuis?

Bossen voor betere wijn

Het domein strekt zich over 200 ha uit als een soort natuurlijk zuidgericht amfitheater. Daarvan is 8 ha bebouwd met olijfbomen en 12 ha wijngaarden. Er worden geen herbiciden of pesticiden gebruikt. Verder bestaat het domein uitsluitend uit bossen met kastanje- en eikenbomen. Die zijn belangrijk voor de kwaliteit van de wijn, maar ook voor de biologische aanpak. Dankzij de omringende bossen is er geen besmettingsgevaar van naburige wijnbouwers, die misschien wel chemische middelen gebruiken. Ook zorgen bomen voor afkoeling tijdens de heetste zomerdagen wat het zuurgehalte in druiven ten goede komt. Zuren in de wijn zijn goed voor wijnen die nog kelderrust nodig hebben en zorgen voor een fraicheur in het glas.

Met de hand geplukt en getrancheerd

De oogst start meestal vroeg in oktober. De pluk gebeurt volledig manueel op Monteraponi en na de ontristing, worden alle druiven met de hand getrancheerd. Daarbij worden onrijpe druiven verwijderd. Vervolgens worden de druiven zacht geperst en gaat de most naar betonnen cuves.

Duik in de 11e eeuw

Het domein van Monteraponi was oorspronkelijk een klein dorp, gebouwd in de 11e eeuw in opdracht van Baron Ugo, toenmalig gouverneur van Toscane. De gerenoveerde gebouwen worden deels geëxploiteerd voor verhuur van vakantiewoningen.

Bossen voor betere wijn

Het domein strekt zich over 200 ha uit als een soort natuurlijk zuidgericht amfitheater. Daarvan is 8 ha bebouwd met olijfbomen en 12 ha wijngaarden. Er worden geen herbiciden of pesticiden gebruikt. Verder bestaat het domein uitsluitend uit bossen met kastanje- en eikenbomen. Die zijn belangrijk voor de kwaliteit van de wijn, maar ook voor de biologische aanpak. Dankzij de omringende bossen is er geen besmettingsgevaar van naburige wijnbouwers, die misschien wel chemische middelen gebruiken. Ook zorgen bomen voor afkoeling tijdens de heetste zomerdagen wat het zuurgehalte in druiven ten goede komt. Zuren in de wijn zijn goed voor wijnen die nog kelderrust nodig hebben en zorgen voor een fraicheur in het glas.

Met de hand geplukt en getrancheerd

De oogst start meestal vroeg in oktober. De pluk gebeurt volledig manueel op Monteraponi en na de ontristing, worden alle druiven met de hand getrancheerd. Daarbij worden onrijpe druiven verwijderd. Vervolgens worden de druiven zacht geperst en gaat de most naar betonnen cuves.

Duik in de 11e eeuw

Het domein van Monteraponi was oorspronkelijk een klein dorp, gebouwd in de 11e eeuw in opdracht van Baron Ugo, toenmalig gouverneur van Toscane. De gerenoveerde gebouwen worden deels geëxploiteerd voor verhuur van vakantiewoningen.

Traditionele cuves

De wijnkelder waar het productieproces doorgaat, bevindt zich in een eeuwenoud gebouw, bestaande uit dikke muren, waardoor de temperatuur constant blijft. Zoals de traditie voorschrijft, wordt er enkel gebruik gemaakt van betonnen cuves.

Bottelen zonder stress

De fermentatie verloopt spontaan, zonder thermische temperatuurcontrole. De rijpingskelder, waar de wijnen in grote Bourgondische en Oostenrijkse eiken vaten rijpen, grenst aan de productiekelder. Het bottelen gebeurt door overheveling, waardoor de stress voor de wijn tijdens dit deel van het productieproces tot een minimum beperkt wordt.

Traditionele cuves

De wijnkelder waar het productieproces doorgaat, bevindt zich in een eeuwenoud gebouw, bestaande uit dikke muren, waardoor de temperatuur constant blijft. Zoals de traditie voorschrijft, wordt er enkel gebruik gemaakt van betonnen cuves.

Bottelen zonder stress

De fermentatie verloopt spontaan, zonder thermische temperatuurcontrole. De rijpingskelder, waar de wijnen in grote Bourgondische en Oostenrijkse eiken vaten rijpen, grenst aan de productiekelder. Het bottelen gebeurt door overheveling, waardoor de stress voor de wijn tijdens dit deel van het productieproces tot een minimum beperkt wordt.