Domaine Chapelle
Domaine Chapelle

Maak kennis met de wijnbouwers van Domaine Chapelle in Bourgogne. Waar de passie voor kwaliteitswijn het dagelijks levensritme bepaalt. Waarbij je zal wegdromen bij het ruiken en proeven van hun wijnen, dankzij de expressieve aroma’s, zo kenmerkend voor de terroir van hun Bourgognes.

Santenay, idyllische gemeente in de Côte de Beaune

Santenay is een gemeente in het departement Côte-d’Or en ligt in het zuiden van de Côte de Beaune wijnregio. Het is een pittoreske gemeente van een 1000-tal inwoners, waar de wijnproductie centraal in het economisch leven staat. Domaine Chapelle ligt in Santenay-le-Haut, het oudste deel van de gemeente. En je krijgt er een fenomenaal uitzicht over de wijngaarden bij.

In mijn favoriet lokaal restaurant Le Terroir, proefde ik er in augustus 2021, de Santenay 1er Cru Beaurepaire 2017 van Domaine Chapelle. Corinne Germain, gastvrouw en sommelier had mij deze wijn aangeraden bij een voorgerecht van kalfszwezerik, gevolgd door een lasagne en stoofvlees van hertenragout als hoofdgerecht. Een schitterende combinatie. Maar ook: een authentieke Bourgognewijn met veel complexiteit, die mij ertoe aanzette een afspraak te maken met wijnbouwer Jean-François Chapelle.

Degustatie van wit en rood
In het rustiek kader van de proefruimte werd ik hartelijk ontvangen door mevrouw Yvette Chapelle, in afwachting van de ontmoeting met haar echtgenoot. Na een uitgebreide degustatie, van zowel de witte als de rode Bourgognewijnen, was ik overtuigd! Ik proefde wijnen van diverse oogstjaren, tussen 2016 en 2019, waarbij de wijnbouwer bewees dat hij elk jaar opnieuw hoge kwaliteit bottelt.

Waarom ik de wijnen van Domaine Chapelle promoot

Domaine Chapelle is al 4 generaties, sinds 1893, in handen van de familie Chapelle. Het domein is dankzij Jean-François Chapelle, al 30 jaar een vaste waarde in Santenay. In 1991, nam Jean-François het wijngoed over van zijn overleden vader, waarmee waarmee hij samenwerkte sinds 1987. Jean-François nam daarmee niet alleen het wijngoed over, maar ook zo’n 130 jaar kennis. Jean-François nam daarmee niet alleen het wijngoed over, maar ook zo’n 130 jaar kennis.

Jean-François, een man met visie
Al in 2001, wierf Jean François een chef de culture viticole aan, met de opdracht om op middellange termijn de wijngaarden voor te bereiden naar bio-landbouw. In 2009 werd de eerste oogst van biologisch geteelde druiven gevinifieerd, en mocht het bio-label Agriculture Biologique op het etiket vermeld worden. Domaine Chapelle mag gerust als een voortrekker gezien worden van de biologische wijn in Bourgogne. Zeker in perspectief met het bescheiden aandeel (11% in 2020 volgens Agrifrance) van de bio-wijnproductie in zo’n gerenommeerde wijnregio als Bourgogne.

5 redenen om voor Domaine Chapelle te kiezen

Waarom wil je wijn van dit wijnhuis in je kelder hebben? 

Kwaliteitswijn maken begint in de wijngaard

Bij Domaine Chapelle is er een erfenis van 4 generaties know-how om een kwaliteitsvolle druivenoogst te cultiveren. Met respect voor de grond waar de druiven groeien en de natuur rondom.

Gegeerd bij de Fransen, nog onbekend bij ons.

De wijnen van Domaine Chapelle zijn enorm gegeerd in Frankrijk. Het domein exploiteert 20 ha. Zo’n 95% van de productie wordt verkocht binnen de landsgrenzen. Voor liefhebbers van traditioneel gemaakte Bourgognewijn is ons aanbod een buitenkans.

Uniek terroir

Santenay ligt aan de zuidrand van de Côte de Beaune, waar je overheersend witte wijn zou verwachten, gemaakt van chardonnay. De grond van kalksteen, bedekt met een bovenlaag van zandige leem, maakt dat de pinot noir hier eveneens fantastisch gedijt. Domaine Chapelle produceert prachtige wijnen in wit en rood.

Harmonieuze plant en geselecteerde druif

Sinds 1995 worden er geen onkruidverdelgers meer gebruikt bij Domaine Chapelle, wat uniek was 25 jaar geleden in Bourgogne. Dat betekent ook dat zij al 25 jaar lang naar harmonieuze manieren van zelfverdedigingssystemen tegen schimmels en ziektes op de planten zoeken. De druiven worden met de hand geplukt en zorgvuldig geselecteerd, voor het productieproces start.

Hoge kwaliteit, toch betaalbaar

De prijzen van de meeste Bourgognewijnen zijn de laatste 10 jaar verdrievoudigd. Dat maakt van deze regio, samen met Piemonte, de sterkste groeier wereldwijd qua prijsstijging. Maar omdat de meerderheid van de klanten Fransen zijn en export slechts 5% van de omzet uitmaakt, kunnen we jou deze prachtige wijnen toch tegen betaalbare prijzen aanbieden.

Domaine Chapelle beleven