Wijnbouwer Elio Ottin
Wijnbouwer Elio Ottin

Ontmoet Elio Ottin uit Aosta. Hij jaagt er sinds 1999 zijn duurzame dromen na en verrast je met een sublieme Petite Arvine, maar ook een Pinot Noir, Fumin en Torrette Supérieur. Met succes en met 100% passie.

Aosta, mijn favoriete tussenstop op doorreis

Fantastisch uitzicht
Aosta is mijn favoriete tussenstop op doorreis in Italië. Het is een levendige stad, met een fantastisch uitzicht op het Mont Blanc massief. Ik geniet telkens weer van het prachtig historisch centrum, met tal van Romeinse overblijfselen.

Petite Arvine
Het was in de nazomer van 2011, op een terrasje, toen ik voor het eerst de Petite Arvine proefde van Elio Ottin. Een schitterende complexe witte wijn van oogstjaar 2009, met aroma’s van tropisch fruit, waarbij ananas prominent aanwezig was. De wijn had een lange afdronk, de hoge zuren zorgden voor een mooie fraicheur. Ik was meteen verkocht en ging op zoek naar enkele flessen in de plaatselijke vinotheek. Een scenario dat zich nog enkele keren herhaald heeft, wel acht jaren lang.

Elio Ottin
In 2019 werd het tijd om kennis te maken met de wijnbouwer. Ik had twee weken op voorhand  een afspraak vastgelegd met wijnbouwer Elio Ottin zelf. Ik keek er echt naar uit. Om stipt 10.00 uur was ik op de afspraak en kwam Elio op zijn Fendt tractor aangereden. Er volgde een hartelijke begroeting en tot mijn opluchting sprak de Italiaanse wijnbouwer vlotjes Frans.

Waarom ik de wijnen van Elio Ottin promoot

Ik selecteerde dit domein voor jullie, enerzijds omdat deze kwaliteitswijnen gemaakt worden met referentiedruiven uit Valle d’Aosta. Anderzijds voor het doorzettingsvermogen van ondernemer Elio. Twintig jaar geleden droomde hij van een eigen wijndomein. Vandaag proef ik er prachtige wijnen.

Dromenjager
Het verhaal van Elio Ottin begint in 1999, wanneer hij beslist zijn carrière als ambtenaar te stoppen en zich volledig toe te wijden aan landbouw, fruit- en druiventeelt. Afgestudeerd aan de lokale hogeschool voor landbouw, exploiteerde hij al een bescheiden landbouwbedrijfje. Vanaf 1999 kon hij echt uitbreiden en bouwde hij in 2000 een nieuw complex voor zijn vee en een opslagplaats voor de geoogste appels. Ondertussen verkocht hij ook druiven aan het coöperatief Cave des Onze Communes. Ondernemen zit bij Elio in het bloed. Eerst vee, dan appels en druiven… Zijn ultieme droom? Zelf wijn maken.

En in 2007 bottelde Elio voor het eerst zijn eigen wijnen: een witte Petite Arvine, de rode Pinot Noir en Torrette Supérieur. Met succes. Ottin-wijn was geboren. Intussen breidde Elio zijn gamma uit met een Fumin, ook een autochtoon druivenras.

Passie proeven 
Tijdens onze ontmoeting, nam Elio ruim de tijd voor de degustatie. Van jaargang 2017 proefde ik een Petite Arvine, Pinot Noir en Torrette Supérieur. De Nuances van 2016, zijn beste kwaliteitswijn gemaakt van petite arvine genoot een langere rijping. Spijtig genoeg was de Fumin niet meer beschikbaar, door de beperkte oogst in 2017. Gelukkig kon ik nog drie flessen Fumin van 2015 kopen, waarvan ik thuis samen met vrienden van heb genoten.

Een persoonlijke kennismaking aan Elio Ottin loonde weeral de moeite. Ik leerde een gedreven man kennen met passie voor duurzame wijnbouw, die trots mag zijn op het resultaat van zijn inspanningen. Ik proefde er kwaliteitswijnen van autochtone druivenrassen en de petite arvineheeft voorgoed zijn wortels verankerd op de steile hellingen van de Valle d’Aosta.

5 redenen om voor Ottin Vini te kiezen

Waarom ik zo enthousiast ben over dit wijnhuis?

Geïntegreerde landbouw

Bij Elio Ottin wordt aan geïntegreerde landbouw gedaan, waarbij enkel organische mest gebruikt wordt. Pesticiden worden uitzonderlijk en selectief gebruikt, volgens het principe van de lutte raisonnée: elke ingreep in de wijngaard is weloverwogen. De voorkeur gaat steeds naar het gezonde alternatief met natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Maar wanneer er een probleem is, grijpt men wel drastisch in, om te vermijden dat de hele wijngaard verziekt.

Authentiek assortiment:
eigenzinnig wit & autochtoon rood

In Valle d’Aosta bestaat ongeveer 75% van de productie uit rode wijn. Maar dat zal niet aan Elio Ottin gelegen hebben. Meer dan de helft van zijn productie is de witte Petite Arvine. De druif werd in Valle d’Aosta geïntroduceerd na de 2de wereldoorlog en is vooral gekend als kwaliteitsdruif uit het Zwitserse Valais, meestal in terrasbouw aangeplant.

In Elio’s rode wijn Torrette Supérieur zit 80% petit rouge, 10% fumin en 10% cornalin. Dat zijn drie autochtone druivenrassen uit Valle d’Aosta. En natuurlijk een Pinot Noir wijn, van een cool climate-druif, mag niet ontbreken.

Met een knipoog naar Bourgogne

De witte wijnen Petite Arvine Valle d’Aosta en Nuance worden allebei voor 100% van de petite arvine druif gemaakt. De eerste wijn rijpt voor een deel in stalen tanks, de tweede rijpt op in barrique vaten. De opvoeding en rijping van de rode wijn gebeurt in grote houten vaten van 20 en 30 hl. Hierdoor is de invloed van het hout op de wijn heel beperkt. Enkel voor L’ Emerico - Pinot Noir Vallé d’Aosta wordt een uitzondering gemaakt, en rijpt de wijn in barriques zoals in Bourgogne.

Geïntegreerde landbouw

Bij Elio Ottin wordt aan geïntegreerde landbouw gedaan, waarbij enkel organische mest gebruikt wordt. Pesticiden worden uitzonderlijk en selectief gebruikt, volgens het principe van de lutte raisonnée: elke ingreep in de wijngaard is weloverwogen. De voorkeur gaat steeds naar het gezonde alternatief met natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Maar wanneer er een probleem is, grijpt men wel drastisch in, om te vermijden dat de hele wijngaard verziekt.

Authentiek assortiment:
eigenzinnig wit & autochtoon rood

In Valle d’Aosta bestaat ongeveer 75% van de productie uit rode wijn. Maar dat zal niet aan Elio Ottin gelegen hebben. Meer dan de helft van zijn productie is de witte Petite Arvine. De druif werd in Valle d’Aosta geïntroduceerd na de 2de wereldoorlog en is vooral gekend als kwaliteitsdruif uit het Zwitserse Valais, meestal in terrasbouw aangeplant.

In Elio’s rode wijn Torrette Supérieur zit 80% petit rouge, 10% fumin en 10% cornalin. Dat zijn drie autochtone druivenrassen uit Valle d’Aosta. En natuurlijk een Pinot Noir wijn, van een cool climate-druif, mag niet ontbreken.

Met een knipoog naar Bourgogne

De witte wijnen Petite Arvine Valle d’Aosta en Nuance worden allebei voor 100% van de petite arvine druif gemaakt. De eerste wijn rijpt voor een deel in stalen tanks, de tweede rijpt op in barrique vaten. De opvoeding en rijping van de rode wijn gebeurt in grote houten vaten van 20 en 30 hl. Hierdoor is de invloed van het hout op de wijn heel beperkt. Enkel voor L’ Emerico - Pinot Noir Vallé d’Aosta wordt een uitzondering gemaakt, en rijpt de wijn in barriques zoals in Bourgogne.

Energiebewust

De chais werd volledig ondergronds gemaakt waardoor er geen energievoorziening nodig is voor koeling. Met zonnepanelen en biomassa als brandstof, voorziet het bedrijf voor het grootste deel in eigen energie. Is er toch een tekort aan energie, dan wordt het afgenomen van een nutsvoorzieningbedrijf dat energie opwekt met waterkracht.

Passie in de genen

Sinds kort werkt zoon Nicolas mee in de wijngaarden. Voor Elio Ottin is dit de grootste bekroning op zijn harde werk.

Energiebewust

De chais werd volledig ondergronds gemaakt waardoor er geen energievoorziening nodig is voor koeling. Met zonnepanelen en biomassa als brandstof, voorziet het bedrijf voor het grootste deel in eigen energie. Is er toch een tekort aan energie, dan wordt het afgenomen van een nutsvoorzieningbedrijf dat energie opwekt met waterkracht.

Passie in de genen

Sinds kort werkt zoon Nicolas mee in de wijngaarden. Voor Elio Ottin is dit de grootste bekroning op zijn harde werk.

Ottin Vini beleven

Assortiment van Ellio Ottin